Strona G��wna
Szukaj:   
abc     o nas     login
Wzmocnij POWER - wyjd¼ na rower

Ratcurry

Smaczek
Gdy wujo Rat gotuje,
To przypraw nie żałuje.
A najlepsza to Ratcurry,
Na jej widok tañczą gary!
Stopieñ trudności:

Składniki (na kilkanaście gotowañ)
  • Kolendra (ziarno) 2 łyżki
  • Kminek (a najlepiej ZIRA) 0,5 łyżeczki
  • Ryż* 1 łyżka
  • Wiórki kokosowe* 1 łyżka
  • Cynamon 2 laski
  • Kardamon (zielony) 3 szt.
  • Goździk 3 szt.
  • Liść laurowy* 2 szt.
  • Pieprz czarny (ziarno) 1 łyżeczka
  • Gorczyca* 1 łyżeczka
Akcesoria
  • Patelnia
  • Moździerz
Czas
  • Przygotowanie ok. 15 min

* nie są niezbędne - można zrezygnować

Wstęp

Ratcurry to odmiana curry, czyli orientalna mieszanka przypraw, którą również nazywają masala lub garam masala. Nazwa przyprawy jest wymyślona (zgodnie z kołorowerową tradycją), a więc szukanie jej w literaturze, bądź Internecie, to zajęcie równie efektywne jak rozmowa z własnym odbiciem w lustrze (czyli można, ale bez efektu). Przepis pochodzi ze Sri Lanki, ale w Polsce przyprawa smakuje równie dobrze jak na wyspie Cejlon. Ratcurry stosuj zarówno do mięs jak i warzyw. Zawsze gotuj lub smaż, nie używaj na zimno.

Przyrządzanie

Składniki, wymienione wyżej, należy zmieszać i prażyć przez minutę na suchej patelni aż lekko zciemnieją. Ziarenka lubią podskakiwać, a więc wygodnie jest używać pokrywkę. Następnie trzeba mieszankę zmielić w moździerzu. Koniec.

Uwagi

Gdy po jakimś czasie okaże się, że Ratcurry smakuje i nie można się już bez niego (niej?) obejść, należy zakupić młynek do kawy, który przejmie obowiązki moździerza. Mielenie w młynku daje podobny rezultat i pozwala w krótkim czasie uzyskać „masowy” efekt. Ale UWAGA: młynek należy bezwzględnie opisać flamastrem niezmywalnym jako „Młynek do przypraw” i w żadnym przypadku nie używać go do mielenia kawy. Młynek raz „zepsuty” kawą nie da się naprawić.

Przyprawy mają to do siebie, że po czasie wietrzeją. Podobnie rzecz się ma z Ratcurry. Jeśli ktoś się decyduje na mielenie w większych ilościach, to powinien to robić z myślą o częstym używaniu (szybkim zużywaniu) Ratcurry, a nie o robieniu zapasów „na lata”.

Jeszcze słowo o tajemniczej przyprawie ZIRA. Zira, nazywana również ajowan, to roślina spokrewniona z cuminem, czyli kminem rzymskim. Można ją z łatwością nabyć na Bliskim i Środkowym Wschodzie. W naszych okolicach zirę najbardziej przypomina kminek.

Skomentuj >>

Już robiłem~Lechw
Fajna przyprawa. Zrobiłem nieco (z kminem rzymskim). Dodatek wiórek kokosowych spowodował, że nie była zbyt trwała. Trudno w Polsce o zdobycie  ... [dalej]2008-12-02 09:20
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i publikowanie tylko na zasadach
określionych przez redakcję Koła Roweru >>zobacz.
strona główna |  index

0.01598 sek.  optima cennik